КОНТАКТНА МРЕЖА

CatenaryВече повече от 20 години ТРАНСКОМ’С разработва и предлага своите продукти за железопътен транспорт на вътрешния и външни пазари. За ремонтни нужди на българската контактната мрежа ТРАНСКОМ’С е осигурила десетки хиляди компенсатори, изолатори, тежести, клеми, конзоли, фитинги и други изделия, като същевременно участва в ключови проекти за ново строителство на контактна мрежа, заедно с водещи строителни фирми от бранша – проекти: Дупница – Кулата, Крумово – Първомай, проект Свиленград – Турска граница, Дунав мост 2 и др.

В началото на 2013-та година бе открит поредният участък новоизградена контактна мрежа с продуктите на ТРАНСКОМ’С – Свиленград – Турска границa. Проектирани и разработени съвместно с редица български и чужди компании и специалисти, произведените от фирма ТРАНСКОМ’С елементи и системи – позволиха достигането на рекордната за България скорост по железопътен път от 175km/h.

За нуждите на железопътната инфраструктура ТРАНСКОМ’С произвежда и доставя:

ИЗОЛАТОРИ

InsulatorsВсички видове полимерни изолатори на „ТРАНСКОМ’С” се произвеждат от висококачествен HTV силикон, стъклопластови пръти и горещо поцинковани стоманени накрайници – продукти на водещи в браншовете си европейски фирми. Типовете и размерите на силиконовите изолатори са типични и взаимозаменяеми с използваните до сега в ДП НКЖИ и съответстват на всички норми и специфични изисквания дефинирани в ТСЖИ 007-2006.

В процеса на производството всички арматурни елементи /респективно снабдените с тях изолатори/ се подлагат на 100% контрол съгласно дефинираните в ТСЖИ 007-2006 и EN 50119 изпитателни натоварвания.

От 2004 година до сега в ДП НКЖИ работят над 7 000 броя изолатори производство на ТРАНСКОМ’С, в т.ч. и при най-тежки климатични условия, замърсяване и експлоатационни претоварвания. Към днешна дата не е регистриран нито един отказ на ТРАНСКОМ’С полимерен изолатор.

Избраната от ТРАНСКОМ’С съставна технология осигурява гъвкавост при производството на различни конструкции и задоволяване на специфичните изисквания на Клиента. Изборът на размерите и V-образното закрепване на накрайниците към стъклопластовия прът обуславят безконкурентна механична якост на изолаторите, дори при неизбежното възникване на продължителна електрическа дъга в реални условия (от атмосферни и експлоатационни пренапрежения).

КОНЗОЛИ

CantileversПроизвежданите от ТРАНСКОМ’С конзоли са идентични по конструктивни размери с действащите конзоли в мрежата на ДП НКЖИ. Изпълняват се с горещо поцинкована стоманена арматура и материал на тръбите по избор на клиента. Свързващите елементи са взаимо-заменяеми с използваните до сега в цялата електрифицирана жп мрежа на ДП НКЖИ (7000 км.) с цел удовлетворяване на изискването за намаляване разнообразието от елементи от ТСЖИ 007-2006.

ТРАНСКОМ’С предлага два варианта на тръбите за конзолите:
– от алуминиева сплав – AlMgSi1F31 по EN 755-2;
– от неръждаема стомана.
В резултат на проведените технико – икономически проучвания, ТРАНСКОМ’С препоръчва, като оптимален вариант тръби от алуминиева сплав F31 и арматурни елементи от горещо поцинкована, прецизно лята стомана.
На базата на широката гама свързващи елементи са възможни всякакви други варианти за материал на тръбите и конструкция на конзолите.

КОМПЕНСАТОРИ

TensioningФирма ТРАНСКОМ’С произвежда компенсиращи устройства за контактна мрежа вече повече от 10г. До момента в контактната мрежа на ДП НКЖИ са монтирани повече от 2700бр. патентовани от ТРАНСКОМ’С компенсатори. Компенсиращите устройства са преминали множество тестове за съответствие към стандарт EN50119 и техническите изисквания на ДП НКЖИ (ТСЖИ 007-2006г.). През годините на експлоатация нито едно от устройствата не е дало отказ – нито при статично натоварване, нито при събитие активиращо блокиращата функция (скъсване на носещо въже или контактен проводник). Комбинацията от алуминиево колело и поцинкована стоманена арматура осигурява едновременно здравина и лек монтаж.

За специфичните нужди на ДП НКЖИ, фирма ТРАНСКОМ’С разработи и патентова конструкция на устройство за едновременно компенсиране на топлинните разширения и свиване на контактния проводник и носещото въже. Компенсаторите от този тип намаляват разходите за обтягаща система значително, при гарантирано поддържане на опъновата сила, и предпазване на контактната мрежа при скъсване на контактния проводник и/или носещото въже.

КЛЕМИ

Clamps Произвежданите от ТРАНСКОМ’С арматурни и скрепителни детайли и клеми напълно покриват изискванията на т.5.7.5 от ТСЖИ 007-2006.
Клемите от бронз са изработени от материал CuAl10Fe2 по БДС EN 1982:2002, стоманените от стомана 35Л БДС EN 10293:2005, тези от неръждаема стомана 1Х18Н9 по БДС EN 10083:2006.
Поцинковането е с дебелина до 100µm съгласно БДС EN 1461:2002.
Всички произвеждани клеми са тествани на натоварване със сили и по схема съгласно ТСЖИ 007-2006, т.5.7.5.

БЕТОННИ ТЕЖЕСТИ

ConcreteПроизвежданите от ТРАНСКОМ’С тежести са преминали редица изпитания за съответствие с необходимите норми и стандарти. Отговаряйки на посочените в ТСЖИ 007 2006 параметри и благодарение на геометричните размери с машиностроителна точност и заключващата сглобка, тежестите ТРАНСКОМ’С придават на опъващата система стабилност и завършен вид. Към тежестите, фирма ТРАНСКОМ’С предлага и носачи с различна товароносимост в зависимост от изискванията на клиента.

Производствената гама на ТРАНСКОМ’С включва и бетонна тежест от 25kg с диаметър 410mm и височина 80mm, които размери позволят редуциране на общата височина на блока от тежести. По този начин се осигурява по-голям ход на компенсиращото устройство. Новата технология за производство, също така позволява изработването и на тежести с височина 40mm и тегло 12,5kg.

АРМАТУРА, ОБТЯЖКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ

OthersЗа всяка контактна мрежа са необходими множество съединителни, укрепващи и индивидуални за всеки отделен проект детайли и сглобени изделия. Гъвкавите производствени възможности на ТРАНСКОМ’С позволяват проектиране и изработка на уникални изделия в разумни срокове, осигурявайки завършени решения за изграждане или ремонт на контактна мрежа.

Свържете се с нас